Інструкція по догляду за меблями з тканинної оббивки


5.04.2018

Інструкція по догляду за меблями з тканинної оббивки

На сьогоднішній день оббивні матеріали настільки різноманітні, діапазон застосовуваних обробок такий широкий, пропоновані для очищення засоби такі численні, що гарантувати хороший догляд за м'якими меблями може тільки повна інформованість в цій сфері.

Варто дуже уважно ознайомитися зі складом оббивної тканини, символами догляду, кодами по очищенню і рекомендаціями виробника. Дорога якісна оббивка вимагає відповідного ставлення до себе.
 
До заходів догляду відносяться, перш за все, регулярна обробка м'яких меблів пилососом і своєчасне видалення будь-якої речовини, здатного викликати утворення плями. В ідеалі, систематичний догляд запобігає появі плям і перешкоджає виникненню забруднень на оббивці. Очищення - необхідне періодичне видалення бруду, що з'являється. Вона проводиться або пранням тканини, або сухою хімчисткою, або професійно навченими фахівцями.

Прання та сушка тканини.
Прати тканину (в основному маються на увазі знімні чохли так званих «французьких» диванів) можна в прохолодній, теплій або гарячій воді з використанням мила або порошків. При цьому використовуються порошки, які містять пом'якшувачі води, освіжувачі кольору і антибактеріальні реагенти. Крім того, в їх склад можуть входити засоби, що оберігають тканини від активного проникнення бруду.
Відбілювачі можуть бути з хлором і без. Хлорскладові діють швидко і ефективно, але підходять не для всіх типів тканин. Всі відбілюючі речовини стоншують волокна, тому їх часте застосування не рекомендується. Процес чищення полягає в зануренні тканини в прохолодний або підігрітий органічний розчинник та механічному терті. Основний використовуваний розчинник - перхлоретілен. Розчинники видаляють жирові забруднення, але можуть і не впоратися з забрудненнями, розчинними у воді.
Більшість тканин болісно реагують на процес віджиму і сушіння під прямими сонячними променями. Особливо це відноситься до тканин, які містять великий відсоток натуральних волокон. Їх слід сушити в затемненому прохолодному місці. Хоча останнім часом стали з'являтися високоякісні оббивні матеріали, позбавлені цього недоліку.

Захист тканин від забруднення.
Існують спеціальні захисні покриття, що оберігають тканину від забруднень. Принцип їх дії наступний - навколо кожного волокна створюється невидима захисна оболонка на молекулярному рівні. Вона не дозволяє волокну вбирати вологу і притягати пил і бруд. Але, оскільки покриття діє на кожне волокно, воно не запечатує тканину, дозволяючи їй дихати.

Плями на тканині.
Плями, що з'являються в результаті необережного поводження на меблевій оббивці, діляться на 3 типи: рідинні, жирові і змішані. Рідкі забруднення видаляються чистою водою і губкою. Жиросодержащие плями очищаються рекомендованим розчинником. У деяких випадках добре допомагають спирт (помада, біле вино, сік) або піна нейтрального миючого засобу (чай, кава, шоколад).

Чищення м'яких меблів.
М'які меблі бажано якомога частіше чистити пилососом або щіткою або протирати чистою вовняною ганчіркою, змоченою в теплому розчині будь-якого універсального синтетичного миючого засобу (1 ч. Ложка на 1 л води). Як правильно використовувати ту чи іншу миючий засіб, можна знайти на упаковці. М'які меблі можна винести на вулицю і вибити спеціальної пружною вибивачкою, але якщо такої можливості немає, спробуйте вибити їх у будинку. Покрийте меблі великиою чистою ганчіркою або старою скатертиною, змоченою в розчині оцту, а потім вибивайте. Забруднену ганчірку прополощіть в чистій воді і знову змочіть в розчині. І так до тих пір, поки всі крісла, дивани, стільці і кушетки НЕ будуть чистими. Значно важче позбутися від плям і сильних забруднень. Видалити їх можливо тільки за допомогою спеціальних препаратів.
М'які меблі зазвичай чистять пилососом або щіткою. Насадку пилососа треба водити смугами в одному напрямку, висмоктуючи пил з найглибших щілин. Щітку при чищенні добре обернути подвійним шаром марлі, змоченою солоною водою (чайна ложка солі на 1 л води).
Плюшеву або оксамитову оббивку слід протирати по ворсу м'якою ганчіркою, змоченою в теплій воді. Жирні плями виводять очищеним бензином. Таку оббивку можна пилососити і чистити щіткою. Для чищення можна приготувати суміш з води і оцту (1: 2) або води і нашатирного спирту (2: 1).
Догляд за деякими видами оббивної тканини
 
Флок - матеріал, найчастіше використовується для оббивки (декоративної обтягування) меблів. Це дуже практичний матеріал, за зручністю використання (очищення, прибирання) порівняємо з натуральною шкірою, але на відміну від неї вільно «дихає» в спеку і не дубіє в мороз. Має високий ступінь непромокання. Має поверхню, приємну на дотик. Може забарвлюватися в різні кольори. Буває з тисненням і так званий «флок на флоці» - багатошарове покриття.
 
Видалення плям - не відскоблювати засохлі плями або злиплих ворс матеріалу! Плями видаляють за допомогою поролоновою губкою з мильною піною і промокають сухою серветкою. Для видалення свіжих жирних плям обробити забруднену ділянку м'яких меблів невеликою кількістю води і м'якого мила, почекати 2-3 хвилини і стерти пляму круговими рухами губки або м'якої щітки. Ретельно висушити чисту, вологу поверхню меблів і відновити ворс, розчесав його в існуючому напрямку. Плями, нанесені кульковою ручкою або помадою, нейтралізувати за допомогою 10-процентного спиртового розчину і змити теплою водою.
 
Чистка - не користуватися миючими засобами, що містять сильні хімікати, і розчинниками на основі нафтопродуктів. Не можна вичавлювати, вибілювати. Хімічна чистка оббивки м'яких меблів заборонена. Загальна процедура очищення меблів: обробити забруднену ділянку невеликою кількістю води (до 40 ° С) і м'якого мила; через 2-3 хвилини стерти пляму губкою; висушити поверхню меблевої оббивки; пропрасувати праскою з відпарювачем через тканину (температура до 150° С). Сильне забруднення оббивки дивана чи крісла можна ліквідувати за допомогою чистячих засобів на водній основі.
Регулярний догляд - Для видалення пилу і підтримки шовковистого блиску м'яких меблів тканину слід регулярно або обробляти пилососом, або чистити за допомогою губки або м'якої щітки.
 
Шеніл - шенілова пряжа створюється шляхом вплетення ворсинок між двох міцних ниток, які згодом скручуються по спіралі. Зовні вона схожа на волохату гусінь, звідки й походить її назва. За складом сировини вона може бути однорідною, скажімо віскозної або поліестерної або бути змішаною: наприклад, поліестер з віскозою, бавовною або акрилом. Це - дуже щільна і міцна тканина. Ворс Начесане на спеціальному верстаті. При тканном процесі нитки щільно прилягають один до одного і додають тканини зовнішній вигляд і відчуття велюру. В даний час ця модна і відносно дорога тканина є прямим конкурентом велюру.
Значна перевага шеніла полягає в тому, що він може проводитися в набагато більшій гаммі кольорів, ніж велюр. Нитка шенілу також може бути використана в комбінації з жаккардом і гобеленом, завдяки чому виходить благородна і зовні приваблива тканина. За споживчими якостями тканина має високу зносостійкість, так як в ній присутні синтетичні волокна. За екологічних властивостях близькі до гобелена, так як присутні натуральні волокна.
Видалення плям - Сухий віск свічки слід роздрібнити, зішкребти і зібрати пилососом. Накрити пляму промокальним папером і пропрасувати. Нанести трихлоретан на тканину і висушити залишок рідини. Прилиплу жувальну гумку покрити кубиками льоду (в пластиковому пакеті) і зішкребти тупим предметом. Нанести метиловий спирт на тканину і висушити з пріхлопиваніем. Плями від кави промокнути вологою тканиною обробити розчином м'якого мила і висушити надлишок вологи. Висохлі плями від шоколаду зчистити і обробити розчином м'якого мила. Висушити надлишок вологи.
Чистка - При видаленні забруднень з поверхні м'яких меблів треба обмежити використання рідини. 
Регулярний догляд - Для видалення пилу м'які меблі потрібно регулярно обробляти пилососом або за допомогою губки, м'якої щітки. Рідини видаляти з поверхні меблів відразу, обробивши пляму сухою серветкою щоб уникнути розтягування тканини. Гладити негорячій праскою (температура до 100 ° С).
 
Жаккард - гладка безворсова тканина складного плетіння, до складу якої входять як синтетичні, так і органічні волокна. Як різновид жаккарда, є стрейч-жаккард - сучасна високоеластична тканина з «дихаючим» ефектом. У 1801 році Жозеф Марі Жаккар винайшов ткацький верстат складного плетіння, завдяки чому стало можливим виготовляти тканину такого складного плетіння в промислових масштабах. Своєрідний рельєфний малюнок, який виходить в результаті складного плетіння на щільної тканини, нагадує свого роду гобелен. Чим товщі нитки, застосовувані в плетінні, тим міцніше тканина. 
 
Велюр - натуральний матеріал з розрізним ворсом, що отримується шляхом переплетення п'яти ниток. Чотири нитки попарно утворюють верхню і нижню основи, а п'ята (обов'язково відмінна від інших, як правило, бархатиста) - утворює ворс. Потім тканину ріжеться між двох основ, відокремлюючи їх один від одного. Таким чином, з верстата виходять два рулони тканини. Ворсова нитка визначає зовнішній вигляд, споживчі властивості і якість тканини.
Велюри виробляються при поєднанні натуральних і хімічних волокон: текстурованих поліамідних і поліефірних ниток. За структурою ці тканини зі стійкими малорастягівающіміся трикотажними переплетеннями. У колористичному плані велюр оформлюються як гладкофарбовані або набивні. Основним недоліком велюру є невисока стійкість до стирання.
Видалення плям - не відскоблювати засохлі плями з оббивки м'яких меблів! Плями видаляти за допомогою поролоновою губки з мильною піною і обробкою сухою серветкою. Для видалення плям від кулькової ручки або помади обробити ділянку оббивки дивана, крісла або банкетки за допомогою 10-процентного спиртового розчину і змити теплою водою. Жирні і мокрі плями легко видалити, якщо прикласти до них добре вбирає рушник.
Чистка - не використовуйте засоби для чищення, що містять сильні хімікати, і розчинниками на основі нафтопродуктів. Не можна вичавлювати, вибілювати. Хімічна чистка заборонена. Загальна процедура очищення: обробити забруднену ділянку меблів невеликою кількістю води (до 40 ° С) і м'якого мила; через 2-3 хвилини стерти пляму губкою; висушити поверхню; пропрасувати праскою з отпарівателем через тканину (температура до 150 ° С). Сильне забруднення ліквідувати за допомогою чистячих засобів на водній основі.
Регулярний догляд - Для видалення пилу диван, крісло і банкетки слід регулярно обробляти пилососом або за допомогою губки або м'якої щітки.

Мікрофібра - тканина, вироблена з волокон поліефіру, також може складатися з волокон поліаміду і інших полімерів. Свою назву тканину отримала через товщину волокон, що становить кілька мікрометрів. Мікроволокно використовується у виробництві тканинних, нетканих і трикотажних тканин. Може бути використана у виробництві одягу, оббивці, в промислових фільтрах, в збиральної продукції.
Мікроволокно виготовляється з волокна розміром менше 1 деньє (деньє визначається як вага в грамах на 9000 метрів нитки), волокна об'єднуються для формування пряжі. Сучасна нитка мікроволокна при довжині в 100 000 метрів важить всього 6 грамів.
Видалення плям - не відскоблювати засохлі плями з оббивки м'яких меблів! Плями видаляти за допомогою поролоновою губки з мильною піною і обробкою сухою серветкою. Для видалення плям від кулькової ручки або помади обробити ділянку оббивки дивана, крісла або банкетки за допомогою 10-процентного спиртового розчину і змити теплою водою. Жирні і мокрі плями легко видалити, якщо прикласти до них добре вбирає рушник.
Чистка - не користуватися миючими засобами, що містять сильні хімікати, і розчинниками на основі нафтопродуктів. Не можна вичавлювати, вибілювати. Загальна процедура очищення: обробити забруднену ділянку м'яких меблів невеликою кількістю води (до 40 ° С) і м'якого мила; через 2-3 хвилини стерти пляму губкою; висушити поверхню; пропрасувати праскою з отпарівателем через тканину (температура до 150 ° С). Сильне забруднення меблевої оббивки ліквідувати за допомогою чистячих засобів для меблевих тканин.
Регулярний догляд - При знімному покритті диван-ліжка або крісла рекомендуємо ручну або машинне прання при температурі, що не перевищує 40 ° С, або користуватися послугами спеціальних хімчисток тільки з вуглеводневими розчинниками. Для видалення пилу і підтримки шовковистого блиску матеріалу диван, крісло і банкетки треба регулярно обробляти пилососом, а також губкою або м'якою щіткою для одягу.